Båtägarens bästa vän

Vår familj hade en 30 fots båt och vår båttralle gick bra att köra efter bilen. Till skillnad från en vanlig trailer har båttrallen ingen fjäder så det går inte att köra fortare en 30 km/tim. Det blev långa bilturer och vi svettades ymnigt i baksätet. Vilken tur att vi var båttokiga i vår familj och att alla älskade att åka ut på sommarstället med trallen. Vi brukade sjösätta båten till midsommar. När vi kom fram brukade mina föräldrar kasta sig i vattnet medans vi barn hjälptes åt att backa ner trallen till stranden och släppa båten i vattnet. Min syster satt vid ratten för jag hade inget körkort. Vid ett tillfälle skedde ett missöde när båten började rulla nerför backen ifrån sin “båttralle“. Istället för att lägga i ettan och köra uppåt så råkade min syster lägga i backen. Hon gasade på men tyvärr i fel riktning. Trallen försvann i vattnet och halva bilen med, tyvärr var sidorutan nedrullad så vattnet började forsa in.

Våra föräldrar var igång med att koka krabbor när detta pågick men när de hörde våra vrål så kom det oss snabbt till undsättning och jag fick en utskällning för att jag inte haft bättre koll. Tillslut kom Räddningstjänsten och hjälpte oss att bärga både bilen och båttrallan. Båten däremot flöt glatt på vågorna. Den hade sjösatt sig själv.

Uppfinnar-Jockes bravader

Jag försökte en gång att bygga en båttralle av en husvagn. Det sprack på grund av att underredet inte skulle klara lasten. Husvagnens kaross är ofta en mindre del av totalvikten än man skulle kunna tro. Innan du sätter igång är det bra att kolla om underredet verkligen klarar 900 kg. Tillslut använde jag bara axeln och påskjutsbromsen. Chassiet var min egen skapelse och avståndet mellan axlarna var kortare än husvagnens mått. Om man ska köpa en båt och vill flytta den från en sjösättningsramp till en båttralle så är det bäst att lägga båten på gräsmattan först. Du kan tilta upp motorn och ekolodsgivaren, sedan är det bara att vinscha upp skrovet på trallen. Se till att vagnen inte är kopplad på bilen och att framänden på trallen kan röra på sig fritt.

En och samma båttralle kan användas till sjöfarkoster av olika storlek. Oavsett om du äger en kanot eller en mindre fritidsbåt är båttrallen möjlig att justera efter dina behov. En båtvagn har inte samma flexibilitet. En båttralle är ofta gjord av lättmetall och gummi och är därför enkel att förflytta.