Alternativ för renovering - Företagsideer - Huspriser - Lantlig stil på kök - Spisar & Kylskåp

Välj rätt belysning i köket vid en köksrenovering

En köksrenovering består oftast av flera olika delar där belysning är en. Det finns några generella riktlinjer att tänka på och följa för att få till både en arbetsvänlig och trivsam belysning i köket. Rätt ljussättning är en viktig prioritering att göra i köket då det är ett rum vi tillbringar mycket av vår tid i. För att lägga grunden för ljussättningen vid din köksrenovering kan du följa dessa tre steg.

Steg 1 – Allmän belysning

Ett första steg i att välja rätt belysning i sin köksrenovering är det allmänna ljuset. Det är de lampor som sitter i taket, tillexempel taklampor eller spotlights. Den allmänna belysningen ska passa med resten av stilen i köket för att få en enhetlig känsla. Många väljer till exempel att ha spotlights i taket och en taklampa över köksbordet som ger köket karaktär.

Steg 2 – Arbetsbelysning

Det andra steget när det kommer till ljussättning i en köksrenovering är arbetsbelysningen. Det är de lampor som sitter till exempel under diskbänken, spisen eller köksön. Köksbordet kan också tänkas vara en form av arbetsyta där det ibland behövs extra ljussättning. Varför arbetsbelysningen är viktig är främst för att underlätta matlagningen så det är enkelt att se vad man gör, till exempel skär eller hackar grönsaker.

Steg 3 – Stämningsbelysning

Det tredje steget handlar om stämningsbelysning och punktbelysning. Sådan ljussättning kan vara att vissa lampor har en dimmerfunktion där ljusstyrkan går att reglera vid olika situationer. Vid en köksrenovering av https://köksrenoveringstockholmslän.se eller någon annan typ av renovering är dimbara lampor något som är användbart i alla rum för att kunna anpassa belysningen efter tillfälle.

Punktbelysning används för att framhäva vissa av kökets delar. Det kan vara i ett vitrinskåp där vackra glas framhävs eller lampor i fönstren som kan vara tända även om ingen vistas i rummet. Det underlättar om någon behöver hämta vatten i köket sent på kvällen eller ge en känsla av att någon är hemma även om du är bortrest.

Fler tips på belysning vid en köksrenovering:

  • Välj rätt temperatur och sken. Vitt funkar som arbetsbelysning medan det varmvita ljuset bättre som mysbelysning.
  • Välj miljövänliga och energisnåla lampor. Bra för både plånbok och miljö.
  • Testa dig fram för att hitta rätt ljus till de olika lamporna så du får en belysning som passar för just ditt kök.

Är du mitt upp i köksrenovering eller ska påbörja en och är osäker på hur du ska ljussätta ditt kök finns det många duktiga experter som kan guida dig rätt.